ISSN: 2966-0599
v.1, n.6, 2024 (Outubro)
METADADOS
DOI: 10.5281/zenodo.14014359
Author: Viviane Mallmann(1) ; Lucas Wagner Ribeiro Aragão(2); Rogério César de lara da Silva(3)
Biography: (1)Licenciado em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, 2009-2013;. Mestre em Recursos Naturais Estadual do Mato Grosso do Sul (2015-2017);. Doutor em Recursos naturais pela UEMS-Naviraí (2019-2023).(2)Pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS): Licenciada em química (2009-2013), mestra em RECURSOS NATURAIS (2015) – Bolsista CAPES e Doutora em RECURSOS NATURAIS (2020) – Bolsista FUNDECT/PIBAP. Pela universidade Estácio, cursando Farmácia (2021-2025). (3)Graduação: Química UEM/PR (1995-1998); Mestrado: Química UEM/PR (1999-2001); Doutorado: Química – UNICAMP/SP (2001-2005); Pós-doutorado: Química Analítica – UNICAMP/SP (2006 a 2007); Linha de Pesquisa: Produtos Naturais; Docente Permanente da UEMS, Universidade Estadual do MS.
E-mail:
(1)lucas_wagner_1@hotmail.com; (2)dravivianemallmann@gmail.com
ABSTRACT: Given the current reality of Brazilian agriculture, which relies heavily on the use of pesticides and industrial fertilizers, many areas are now contaminated, harming local life. This article presents a project developed in a Land Reform settlement in Sidrolândia-MS. It discusses the advantages and results of an agroecology-based agricultural system, which generated significant annual income for families in just over two years. The research highlights that a new approach to food production is possible, promoting balance and natural synergy.
Keywords: Agroecology; land reform; sustainable
agriculture; income generation; environmental
balance.